dobra restauracjaWyjeżdżasz na wakacje, przed Tobą jakieś 500 km w trasie. Siłą rzeczy Twój żołądek zacznie domagać się posiłku. Jak zatem wybrać restaurację tak, aby nie rozczarować się i nie rozpocząć urlopu od wizyty u lekarza? Jaka powinna być dobra restauracja?

Zwróć uwagę na…
Podczas pokonywania kolejnych kilometrów zaczynasz rozglądać się za jakimś punktem gastronomicznym. Zwracasz uwagę na elewację budynku, informacje związane z reklamą, która ma zachęcać do skorzystania z danego lokalu, a czy zastanowiłeś się czy mają parking? Ile pojazdów akurat jest na nim zaparkowanych? To dobra wskazówka. Pozwala w szybki sposób zrobić rozeznanie terenu i ocenić zainteresowanie klientów danym obiektem. A co w sytuacji, gdy znajdujesz się w ścisłym centrum, wokół sami turyści, parkingu brak, a na starówce jedna restauracja obok drugiej? Przyjrzyj się restauracjom, oceń ilu mają klientów i przede wszystkim spójrz na ich twarze, niekiedy mina bardzo wiele mówi.

Lokal
Bardzo istotne jest samo wnętrze lokalu. Oceń sytuację panującą w pomieszczeniu. Jeżeli widzisz, że jest niewiele osób, w dodatku część wygląda na zirytowaną czekaniem na posiłek, a pozostali mają niezadowolone miny, to lepiej wycofaj się. Jak nie tu, to gdzie indziej. Nie chcesz przecież marnować cennego czasu na czekanie na posiłek albo co gorsza nie marzysz o mięsie ociekającym tłuszczem wraz z odgrzewanymi ziemniakami. Wbrew pozorom wygląd lokalu ma ogromne znaczenie, lepiej spożywa się posiłki w ładnym, czystym, schludnym miejscu wśród wielu zadowolonych, uśmiechniętych klientów, przy aromatach rozmaitych potraw. Przy czym nie możemy tutaj czuć tylko zapachów dobiegających z kuchni, ważne jest, aby pomieszczenie było również wietrzone.

Karta dań
Istotnym elementem jest również karta dań. Jeżeli w karcie znajdujemy dania z różnych stron świata, to w wątpliwość popada jakość potraw nikt nie jest bowiem wyspecjalizowany we wszystkim. Przy zbyt długim menu również powinna zapalić się nam lampka ostrzegawcza, bowiem świeżość produktów może pozostawiać wiele do życzenia, wiadomo bowiem, że jedne dania cieszą się większą popularnością od innych.

Jak rozpoznać dobrą restaurację?