restauracja na stypęOrganizując ostatnie pożegnanie zmarłego często stajemy przed dylematem czy powinniśmy zorganizować stypę. Stypa to poczęstunek dla żałobników, który organizuje się po śmierci kogoś bliskiego. Zazwyczaj zaprasza się na nią najbliższą rodzinę, niekiedy również dobrych znajomych zmarłego.

Formalności związane z ceremonią

Już sama organizacja pogrzebu jest dość traumatyczna i wyczerpująca dla najbliższych członków rodziny zmarłego. Decydując się na poczęstunek powinniśmy liczyć się z czasochłonnością związaną z jego przygotowaniem oraz sprzątaniem po wizycie gości. Warto jest wtedy zastanowić się nad wynajęciem odpowiedniego lokalu na ten czas i skupić się na innych przygotowaniach związanych z pochówkiem. Zazwyczaj ceremonia pogrzebowa odbywa się około 2-3 dni po śmierci zmarłego tak, aby rodzina zamieszkująca w innych miejscowościach miała czas na dojazd. W tak krótkim odstępie czasu ciężko jest dopełnić wszystkich formalności związanych ze śmiercią bliskiego, odwiedzić urząd, kancelarię parafialną, rozwiesić nekrologi, wybrać ubranie dla zmarłej osoby i mieć jeszcze czas na wysprzątanie domu oraz przygotowanie poczęstunku. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie restauracja na stypę.

Lokal

Wybierając lokal na stypę powinniśmy wziąć pod uwagę liczbę osób, które będą obecne na podczas poczęstunku. Mając listę potencjalnych krewnych należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniego miejsca. Wnętrze powinno być przytulne i bez przepychu. Pomieszczenie powinno być utrzymane raczej w stonowanych barwach. Przy organizacji ostatniego pożegnania personel restauracji powinien zadbać o odpowiednią oprawę, tak aby oddać cześć zmarłemu. Atmosfera powinna być gościnna. Niedopuszczalne będą zatem niestosowne zachowania obsługi czy zbyt głośne rozmowy dobiegające z kuchni.

Restauracja na stypę